Sneeuwklassen

dag 5, 24 januari 2018

Liebe Freinden aus Zonhoven,

hopelijk laat het internet ons vandaag niet in de steek en lukt het van de eerste keer.  Trouwens padre Camilo heeft net laten weten dat zijn kerk leeg zit sinds dat de klokken niet meer luiden na 22.00 uur.  Bijgevolg verkoopt hij minder kaarsen en het gevolg hiervan is dat hij te weinig lires heeft om de sacristie te herstellen.  Je ziet maar hoe de St@rtbaners de Italiaanse economie onbewust boycotten.

Ja Val di Sole heeft haar naam niet gestolen .  Vandaag weer liters zonnecrème gesmeerd en ik geef wel toe dat da crèmeke wel fijn aanvoelt op mijn babyvelletje. Morgen vraag ik wel of juf Marianne mij insmeert want Camilo zijn handen zijn nogal ruig.

Na het ontbijt weer de bus op en om 10.00 uur staat iedereen paraat op de piste.  Goedemorgen monitor en wij beloven op ons communiezieltje dat wij je vandaag volgen in goede en kwade pistes.  Een opwarmingske en de St@rtbaners verspreiden zich weer over Marilleva.  Monitor Peter hier bij Esmeralda was er gisteren een leuk feestje en ‘s avonds is de directeur de afwas komen doen om onze rekening te betalen wegens geldgebrek.  Zeg Kyara, ik dacht dat die directeurs toch ne dikke pré hadden.  Neen Renzo, mijn tante is ook juf en die zit al drie maanden thuis met een burnout omdat zij altijd moet huilen als ze haar loonfiche ziet.

Hallo jongens , ik dacht dat we hier zijn om te skiën!!!  Na enige tijd en enkele rode pistes staan Zoé, Gilles, Amélie, Brent en Aurélie  te pruttelen in eigen nat.  Goed dat die geitenwollen sokken het zweet absorberen want anders lopen die botten over.  Even mij verstoppen achter een boom .  Oei geen boom is dik genoeg om mij achter te verstoppen dan nog maar een lat of 13 erbij plaatsen.  Zo en nu zal ik die skistijl eens bekijken van die sjarels.  Iluna, Christo, Amber en Stef zijn in aantocht en komen als een raket naar beneden.  Pas op met die vrouw… die nu uitgestrekt op de piste ligt.  Ja en daar komt de volgende groep al.  Ieder bultje nodigt Lita, Niels, Robbe en Nore uit om een jumpke te maken en daarbij maken ze dan een soort oerkreet.  Stoer, echt stoer!  Neen dat is geen bult, dat is Camilo zijn buikje.  Oei nu slaakt Camilo een kreetje.

Even nippen aan mijn verse melk van Bella want jullie weten waarschijnlijk al dat het verschrikkelijk warm kan zijn.  Zoef, daar komt de volgende lading redbullers aan.  Redbull geeft Maude, Nessa, Myrte, Bas en Kirsten vleugels.  Kijk monitor Dirk , ik ski zonder … tanden.  Geen probleem Katja in het rusthuis kan ik wel een vals gebit verkrijgen.  Ik geef er de brui aan en begeef mij dalwaarts.

En wat staat er weer klaar in de alm?  Neen geen potje Yoghurt, geen glas water, geen mandarijntje maar wel een bord boordevol gevuld met FRIETEN en PIZZA.  Voilà ik hoor weer een elastiek knallen en enkele skiërs vleien zich neer om de vier magen hun werk te laten doen.

13.00 uur kiezen we voor rood en zelfs zwart.  Neen Lune, Karel, Mara en Lenka hier doen we geen raketje!  Rustig carven en bochten maken.  Laat je uitglijden, plaats je stick en Mathias werp je nu in het dal.  Neen Eline is niet het dal.  Raap haar even op.  Het is leuk om te zien hoe iedereen vorderingen heeft gemaakt en dan komt natuurlijk de beloning.

Om 15.00 uur verzamelen we aan de boog van de ski-school voor de uitreiking van de diploma’s.  Alle St@rtbaners zijn met glans geslaagd en dus weer een diploma bij om boven je bed te hangen.  Neem je kleuterdiploma  nu maar weg.  Proficiat , jullie hebben hard gezwoegd deze week.  Keira, Yannis en Lex gingen voor 10/10 maar dit bestaat niet bij het skiën.

Naar het hotel en weer de dagelijkse routine.  Yes er zijn enige tekenen van verval want hier en daar vallen de oogjes spontaan dicht aan de tafel.

Zijn die St@rtbaners dan toch klein te krijgen?  Ja wadde, schijn bedriegt.  Na het eten organiseren de monitoren een quiz met enkele  doe-opdrachten.  De buren  komen klagen over nachtlawaai, Bella is verstijfd en weigert nog melk te geven, Camilo laat zijn klokken luiden en de brandweer staat paraat om eventueel lawinegevaar te trotseren.

Na dit spel komen Jeanine en Marcella de kamerprijs bekend maken van gisteren.  En de winnaars zijn… Stef, Robbe en Aymric.  Ja mama, ik kan het ook niet geloven.  Paesen wil een camion zand komen leveren maar ik denk dat het niet nodig gaat zijn want nu zijn de batterijen echt plat.  Ece, Zoë, Alyssa en Lieke kruipen langs de trap naar boven en vallen als een marmot in slaap.

De computerheks neemt verlof en stuurt haar kater.  Ja het was weer een bewogen dag.

Vandaag worden de laatste berichten afgedrukt en morgen verdeeld.  Jullie hebben nog een laatste verslag van mij tegoed maar dat zal voor morgen zijn.

Je reporter uit Fucine met een beetje verdriet.

 

 

Lees meer...

dag 4, 23 januari 2018 deel 2

Neen, ik was niet in slaap gevallen maar het internet is een ramp.  Een deel van het verslag is verstuurd en het ander deel krijgen jullie nu.

Dus die snotneuzen zaten in bar Esmeralda en…

Ja dass muss die junge leuten sind von mich.  Ich komme sie holen en sie mochten sie deraus schmeiten.  Ich komm sofort um die stoep sauber zu machen.  Ich vlieg in mijn latten en spoed mij naar bar Esmeralda.  Jullie zullen het niet geloven maar juf Marianne loopt ook hier rond met de bewuste emmer.  Alé mannekes wie ligt hier allemaal op de stoep?  Ilana, Noah, Mara, Jonas, Luna, Lena , Jana en Fleur ik schaam mij in jullie plaats.  Wie heeft jullie deze opvoeding gegeven?  Oei ik zal maar geen namen noemen want anders gaan hier koppen rollen.  De latten op en snelheid maken.  Ja wij zijn ook jong geweest maar dat moeten zij niet weten hé!  Verder verloopt de dag rustig en zakken we af naar het hotel. Ik stop even aan de plaatselijke naaiwinkel om een rolletje ( lees rol) elastiek te kopen.  Niet om propjes te schieten maar ik denk dat sommige broekjes een beetje te krap zitten.  Dus juf Sigrid weet straks wat doen.

In het hotel het dagelijks ritueel: een koek eten, drinken, wassen, plassen, op het bed springen, de lampenkap over je lichaam trekken , in de koffer zitten van je vriend, tandpasta smeren op… en zoveel meer.

Dagboek nog even aanvullen en we stappen het restaurant binnen.  Ik heb vlug een broek aangetrokken van madre de la cassa want ook ik kan niet tegen die striemen van de elstiek op mijn buikje .  Doet deugd!

Na het eten heeft maestro Ronny weer een leuk spelletje in mekaar geknutseld: één tegen allen of was het nu allen tegen één?

In elk geval de doe-proeven leveren hilarische beelden op.  Jullie hebben de foto’s al kunnen bekijken maar ik garandeer jullie dat de video nog leuker is.

Of de leerlingen geslaagd zijn voor deze proeven hou ik nog even geheim…

Even meegeven dat jullie nog berichten kunnen versturen tot woensdag ( vandaag) 22.00 uur want daarna printen de postmeesters geen meer uit wegens tijdsgebrek.

Geen padre Camilo gezien maar wel een internet dat de boel hier aardig in de war stuurt.

Groetjes van je reporter uit Fucine met geen striemen meer op de buik.

Nog een fijne zonnige dag ( voor ons alvast) en wrijf af en toe maar es over je buikje om te voelen of de elastiek niet te vast zit.

Iedereen is al vertrokken naar de piste en  het volgend verslag zal hopelijk voor straks zijn.

Ciao

 

Lees meer...

dag 4, 23 januari 2018

Einen schönen abend, liebe Freunden,

Leben heisst …Menschen und Dinge umarmen

und wieder loslassen, dass sie grünen und blühen.

Om te beginnen ,want ik lees dat sommige oma’s bezorgd zijn om mijn welbevinden, ik amuseer mij hier geweldig.

We beginnen vanaf maandag hier in Italië een wijkschooltje zodat ik regelmatig op en af kan rijden in mijne oude dag.

Vandaag probeer ik het verslag in één keer te maken .  Hopelijk lukt het want padre Camilo heeft al eens geknipoogt deze morgen en ik weet niet wat hij juist bedoelde.

Om niet in herhaling te vallen wil ik jullie toch even vertellen dat OOK vandaag de ZON weer van de party was.  Maar je weet ook dat ik daar zeker niet over ga zagen hé.  De kok vroeg gisteren al of er een bosbrand was in de bergen want hij vond ons een beetje aangebrand?

Na een rustige nacht en een rustig ontbijt werden de winnaars bekend gemaakt van de properste kamer.  En de winnaars zijn… Ece en Keira.  Proficiat meisjes en sommigen zullen een stickje moeten bijsteken want zij vinden niet meer alles terug.

Nu ik begrijp dat wel wanneer je de inhoud van de koffers ziet.  Dit is geen wereldreis mama en de kindjes komen nog terug!

Vandaag hebben ze in de bergen een flitsmarathon aangekondigd.  Dus een verwittigd skiër is er twee waard.  De groepen verspreiden zich weer over Marilleva en na een serieuse opwarming beginnen ze aan de afdaling.  Amai die latjes gaan ne gang hoor.  Hier meten we snelheden van 70 à 80 km/ uur.

Aymeric mond dicht anders zitten er dadelijk bromvliegen tussen je tanden?

Aleandro jas dicht of je verliest je flesje schnaps en dat zou zelfs ik jammer vinden.

Emiel dat is de bel van Bella!

Monitor  Hilaire, ik kan niet volgen.  Was sagst du Freund?  Oei de verkeerde monitor aan het volgen. Inderdaad het is bijna het sfeertje van de speelplaats.

Lap geflitst op de blauwe piste aan paal 6.  De carbinieri, en die zijn niet mals hier, leidt de groep af naar de pechtsrook.  papieren oké, fluo-hesje oké en nu ook nog blazen.  Noah ik hoop dat je niet van papa zijn flesje hebt gedronken.

Juf Sigrid spreekt de carabinieri even onder vier skibrillen en er bestaan nog wonderen.  De groep mag verder skiën.

Onze Wes krijgt privé-les van juf Kirsten en zij hebben geen last van meer blauw op de piste.

Oei een oproep.  Pronto si met Johan.  Was sagst du?  Ich verstehe sie nicht.  Die musiek steht so laut.  Nu overschakelen op mijn Jean-Marie Duits.  Sie sind die grosse boss van bar Esmeralda.  Oké.  Wass?  Is dort eine bende schnotneusen an het dansen?  Oie auch rund die paal?  Und  auch tooghangen?  Ja das muss

Lees meer...

dag 3, 22 januari 2018 deel 2

Wat dachten jullie ?  Oei zo een kort verslagje, zou de inkt op zijn?

Neen maar af en toe loopt er een stoorzender binnen en moet je het werk stoppen.  Dus na de zangstonde arriveren wij weer aan de skipiste en stipt om 10.00 uur verspreiden de 7 groepen zich over Marilleva.  Iedereen met de skilift naar boven ( meestal naar boven) om daarna via een piste naar beneden te komen.  Nu jullie kinderen goochelen met de kleuren van de pistes en maken zelfs kleuren bij.

Iedereen kent de blauwe, de rode, de zwarte, de groene, de bruine ( naast de piste maar zonder gras), de witte en de ligpiste.  Lig is inderdaad geen kleur maar wel zéér leuk.  De monitoren zijn uit goede sneeuw gesneden en weten jullie kinderen te animeren (reanimeren is nog niet aan de orde gekomen).  En zij halen het beste uit je kinderen naar boven.  De buschauffeur kan dat ook maar op een andere manier.

Even weer wat proza om alles te laten zakken:

Een kind is als een skiër op de piste.

Sommigen kunnen sneller skiën dan anderen, maar iedereen skiet zo goed als hij/zij kan.

Elk kind is verschillend, elk kind is prachtig, ELK KIND IS UNIEK.

Kort samengevat: wij zien alleen maar glunderende gezichten en daar doen we het voor!

De tijd vliegt en bijgevolg komen om 12.00 uur de hongerige skiërs de alm ingestormd om een plaatsje te bemachtigen aan de toog.  De pot schaft vandaag een portie frietjes met een stuk pizza.  Ik bekijk niet vlug iemand die aan het eten is maar dit schouwspel wou ik toch niet missen.  Dit is niet eten maar vreten.  Ik denk dat sommigen net als Bella vier magen hebben.  Jammer want onze skiërs krijgen wel geen tijd om te gaan liggen en alles te herkauwen.  Juf Marianne, heb jij een emmer bij?

Na glijden, sneeuwballen gooien, …klikt iedereen zich vast en verdwijnen alle groepen naar hogere sferen.  Een plezier om te zien wat zelfs de beginners kunnen na 2,5 dag skiën.  Terwijl iedere skiër skiet zoals hij gelat is wil ik even in mijne Flair lezen.  Eigenlijk is dat niet nodig want jullie houden ons aardig op de hoogte van het reilen en zeilen in Zonhoven en omstreken.  Waarvoor onze dank natuurlijk.  De voetbaluitslagen zijn mij bekend, opa zijn heup komt van Pellenberg, oma zit in haar midlifeperiode en verkiest een vespa boven haar fiets, tante Elza heeft een nieuwe vriend maar die heeft ook nog een andere vriendin, Jos ligt met twee katers in bed en…  allemaal heel leuk om te lezen en te weten.  Graag zou ik nog willen weten wanneer Fons en Maria 40 jaar getrouwd zijn want dat ben ik kwijt.

Neen na het skiën  klinkt uit de longen: en we gaan nog niet naar huis, bijlange niet, bijlange niet en ….

Oké, oké haal de sleetjes maar van stal en lekker glijden.  Als ik de uitvinder van de slee ooit tegenkom zal ik eens ….rustig in- en uitademen.

Naar het hotel, wassen, plassen, werken in het dagboek, broek openzetten want het is dadelijk pizzaparty en uit ervaring weten we dat je dan tijdig ruimte moet maken.

Neen geen slaaptijd want de fakkels komen naar boven en de ganse groep trekt het dorp in om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de streek.  Ik zou zeggen bekijk de foto’s want die zeggen meer dan mijn woorden.

In het hotel stond de warme choco al klaar en nadat Jeanine en Marcella de kamerinspectie hadden toegelicht trokken alle St@rtbaners naar de warme bedstee.  Nog even een blik naar Camilo uit mijn zolderkamertje en ik zag dat het goed was.

SSSSttttt tot morgen en het moet niet vriezen om glad te zijn.

Arriverdeci

 

 

Lees meer...

dag 3, 22 januari 2018

Einen schönen guten Abend, liebe Leute von Songarten,

Nach der Nacht und allem Dunkel

hebt ein Tag sich neu ins Licht.

Mit den ersten Sonnestralen

streifen Schatten mein Gesicht.

Ja van al deze heerlijke zonnestralen wordt een mens een beetje weemoedig en begin je spontaan te dichten.

Zoals jullie reeds weten zaag ik niet over het weer maar het was weer patat zon de ganse dag.  Die Sonne lacht jeden Tag vom Himmel.  En niet alleen de zon lacht maar ook de 55 jonge St@rtbaanskiërs, de 5 leerkrachten en de 7 monitoren.

Om 7 uur, dong ding dong ding en al vlug is het ganse dorp wakker.  Enkel  in hotel Santoni blijft het rustig op alle kamers. Iedereen perst er de laatste minuten uit om toch maar te genieten van de zalige bedstee.

Bella gaat ook naar de melkstal waar de boerin klaar staat met een lege emmer en 2 warme handen.  Sinds enkele maanden verkiest Bella de warme handen boven de koude aluminium zuigdoppen.

Om 08.15 uur zit het jong gepeupel te genieten van het ontbijt en wordt de netste kamer bekend gemaakt.  En de winnaars van gisteren zijn Ilana en Lena P.  Hiep hiep hoera!

Om 09.14 uur weer plaatsnemen op de skibus en de zangstonde kan beginnen.

Blauw , sneeuwklassenblauw

Groen, alpenweidegroen

Zwart, zwarte piste zwart

Rood, apérolrood, ja dit past niet echt bij dit lied maar wel héél lekker

Lees meer...
  • Basisschool De St@rtbaan directeur: Johan Vanhoyland
  • Schelstraat 10
    3520 Zonhoven

  • Tel: 011/81.47.45
    Gsm: 0474/46.90.87
    E-mail: info@de-startbaan.be